Κηπουρική - Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση

Αρχική / κηπουρική-περιβαλλοντική-ευαισθητοποίηση

Η κηπουρική είναι από εκείνες τις δραστηριότητες που σε φέρνουν σε επαφή με τη φύση. Η ενασχόληση με τον κήπο προσφέρει χαρά και συμβάλλει στη διατήρηση της καλής νοητικής και σωματικής κατάστασης. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την κηπουρική αντλούν χαρά όταν βλέπουν τα φυτά τους να μεγαλώνουν, τα λουλούδια να ανθίζουν, τα πουλιά και τις πεταλούδες να πετούν μέσα στον κήπο. Όλες οι αισθήσεις επικεντρώνονται στους φυσικούς ρυθμούς και έτσι επέρχεται ηρεμία.

Η κηπουρική στα Άτομα με Αναπηρία, παίρνει τη μορφή άσκησης, εκπαίδευσης, θεραπείας και πάνω απ’ όλα ευχαρίστησης. Βοηθά στη διατήρηση της αισθητηριακής διέγερσης αλλά και στην αποφυγή υπερφόρτωσης. Βελτιώνει την αυτοπεποίθηση, την κοινωνικοποίηση και συντελεί στην ψυχοσωματική και πνευματική ανάπτυξη. Ο κήπος είναι το μέρος που όλοι μπορούν να μάθουν, να χαλαρώσουν, να αισθανθούν χαρούμενα και να γίνουν μέρος της φύσης!

 

Το θεραπευτικό πρόγραμμά Κηπουρικής στο Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ¨Ορίζοντες¨ περιλαμβάνει:

 

  • Την εκμάθηση των λαχανικών και των καρποφόρων δέντρων (πώς τα φυτεύουμε, πως τα καλλιεργούμε, πώς τα περιποιούμαστε , ποια λαχανικά και φρούτα τρώμε ανά εποχή)
  • Την εκμάθηση των αρωματικών φυτών (πώς τα φυτεύουμε, ποιες οι ιδιότητές τους, ποια η χρήση τους)
  • Την συντήρηση του κήπου (πότισμα, σκάλισμα, κλάδεμα, ξεχορτάριασμα παράσιτων φυτών, συλλογή και απομάκρυνση σκουπιδιών, επικοινωνία και ενημέρωση από γεωπόνο)
  • Την Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση (προστασία της φύσης, ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες, βιολογική καλλιέργεια, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, κύκλος του νερού)

 

Εφημερίδα

Διαβάστε την Εφημερίδα μας

Τηλεοπτικές Στιγμές

Δείτε τις τηλεοπτικές μας στιγμές