Το Έργο μας

Εθνικά Έργα

 • EEA Grants - ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες: Στρατηγικός Σχεδιασμός
 • ΤΙΜΑ Δράσεις Υποστήριξης Υπερήλικων Γονέων - Φροντιστών ΑμεΑ

  Οι ηλικιωμένοι γονείς παρέχουν την πλειονότητα της φροντίδας στα ενήλικα παιδιά τους με Νοητικές Αναπηρίες ΑμεΑ(ΝΥ). Ωστόσο, καθώς το προσδόκιμο ζωής των ατόμων με Νοητικές Αναπηρίες ΑμεΑ(ΝΥ) συνεχίζει να αυξάνεται και καθώς η ζήτηση για οικιστικές επιλογές για τα άτομα αυτά υπερβαίνει τη διαθεσιμότητα)περισσότεροι γονείς φροντίζουν τους απογόνους τους όντας οι ίδιοι υπερήλικες με ότι συνεπάγεται αυτό στην ανάγκη προσωπικής στήριξης τους.

  Αποτελεί μείζον πρόβλημα το ότι, ενώ οι οργανισμοί αρωγής ΑμεΑ με Νοητική Αναπηρία, διαθέτουν πρακτικές που θα είχαν ως αποτέλεσμα την αποσυμπίεση των οικογενειών, εν τούτης οι οικογένειες δεν κάνουν χρήση αυτών.

  Οι υπερήλικες γονείς δεν σχεδιάζουν τις μελλοντικές ρυθμίσεις φροντίδας του παιδιού τους, κυρίως λόγω έλλειψη πληροφοριών, έλλειψη γνώσης σχετικά με τις διαθέσιμες υπηρεσίες (για παράδειγμα, διαθέσιμες κατοικίες ή επιλογές κατ' οίκον φροντίδας), δυσπιστία στις διαθέσιμες υπηρεσίες και δυσαρέσκεια με τη γραφειοκρατία που διαχειρίζεται προγράμματα και υπηρεσίες.

  Η δράση θα συντελέσει στην  αντιμετώπιση θεμάτων ενημέρωσης αφενός και αφετέρου στην άρση της δυσπιστίας των οικογενειών προς τις διαθέσιμες πρακτικές και υπηρεσίες.

  Στοχεύουμε στην δημιουργία μιας πιλοτικής υπηρεσίας υποστήριξης Υπερήλικων Γονέων – Φροντιστών ΑμεΑ(ΝΥ), η οποία θα υποστηρίζει τους γονείς φροντιστές, συμβάλλοντας στην βελτίωση της ποιότητα ζωής τους. Η Υπηρεσία θα στελεχωθεί από προσωπικό των δύο οργανισμών με εξειδίκευση στην Νοητική Αναπηρία και σε θέματα Γήρατος. Επιπλέον, στα πλαίσια του έργου, εθελοντές γονείς θα εκπαιδευτούν και θα λειτουργήσουν ως Μέντορες υπερήλικων γονέων, ώστε μέσω συνεδριών αλληλοϋποστήριξης γονέων, θα βοηθήσουν τους γονείς ατόμων με αναπηρία να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους για την αναπηρία του παιδιού τους, να κάνουν θετικές αλλαγές στη ζωή τους και της οικογένειάς τους και να προωθήσουν την ψυχική υγεία και ευημερία των γονέων.

  Από το 1997, το μη – κερδοσκοπικό σωματείο Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες», συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας των Ανθρώπων με Νοητική Αναπηρία και των οικογενειών τους, παρέχοντας δια βίου εκπαίδευση, σταθμισμένη στις ανάγκες και στις επιθυμίες τους, υποστήριξη στην αυτόνομη διαβίωση τους καθώς και υπηρεσίες ένταξης στην αγορά εργασίας.

  Έχοντας συμπληρώσει υπερ-εικοσαετή πορεία αφοσίωσης και προσφοράς στον χώρο της Ειδικής Αγωγής λειτουργούμε από το 2013, το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας δυναμικότητας 104 Ανθρώπων με Νοητική Αναπηρία, στον Δήμο Ηλιούπολης, όπου ο οργανισμός έχει την έδρα του.

  Το 2018 προχώρησε στην ίδρυση και λειτουργία του διαμερίσματος Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Ανοιχτοί Ορίζοντες-Μαίρη Βρεττού», ενώ, με πρωτοβουλίες κοινωνικής συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας, υποστηρίζουμε την εργασιακή ένταξη των Ανθρώπων με Νοητική Αναπηρία ως ισότιμα μέλη στο κοινωνικό σύνολο.

  Το Σικιαρίδειο Ίδρυμα είναι Κέντρο διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας νέων από 14 ετών και άνω, με νοητική υστέρηση και διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές που εδρεύει στο Μαρούσι. Ιδρύθηκε το 1939 από την οικογένεια του Βασίλειου Σικιαρίδη και ενώ αρχικά λειτουργούσε ως ορφανοτροφείο και πρεβεντόριο, απέκτησε την τωρινή του μορφή το 1971.

  Το Σικιαρίδειο Ίδρυμα είναι Κέντρο Πρακτικής Άσκησης για φοιτητές Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), του Παντείου, φοιτητές Κοινωνικής Εργασίας, φοιτητές διαφόρων ειδικοτήτων που ειδικεύονται στην Ειδική Αγωγή, Λογοθεραπείας και Εργοθεραπείας των ΑΤΕΙ και ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων αλλά και σπουδαστών Δημοσίων και Ιδιωτικών ΙΕΚ.

  Το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα ιδρύθηκε το 2011. Προσωπικές εμπειρίες έφεραν τις δυσκολίες που συνδέονται με τη γήρανση και τη φροντίδα των ηλικιωμένων στο προσκήνιο, και ευαισθητοποίησαν την Οικογένεια σχετικά με τα ζητήματα αυτά, ιδίως όσον αφορά τις μη προνομιούχες και ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Ως εκ τούτου, το Ίδρυμα ιδρύθηκε με αποστολή να στηρίζει την ανάπτυξη των ελληνικών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που είναι αφοσιωμένες στην κοινωνική βελτίωση στον τομέα της γήρανσης στην Ελλάδα.

  Ως φιλανθρωπικός οργανισμός, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς με δράση στην Ελλάδα.

  Το Ίδρυμα πραγματοποιεί δωρεές κυρίως στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της υγείας, κατά πλειοψηφία προς όφελος των μη προνομιούχων στρωμάτων της κοινωνίας. Δωρεές πραγματοποιούνται και στους τομείς της παιδείας, της τέχνης και του πολιτισμού, αποκλειστικά για τη στήριξη προγραμμάτων που αφορούν τα άτομα τρίτης ηλικίας στην Ελλάδα.