Δομές

ΣΤΕΓΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

~Ανοιχτοί Ορίζοντες~

"Μαίρη Βρεττού"

Η δημιουργία μιας Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ), ήταν ένα μεγάλο όνειρο του Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» το οποίο έγινε πραγματικότητα με την ίδρυση της δομής «Ανοιχτοί Ορίζοντες – Μαίρη Βρεττού » το 2018. (Αριθμ. Άδειας οικ.: 2877/26.06.2018).

Ο χώρος αφορά σε ενοικιαζόμενο τριώροφο κτίριο συνολικού εμβαδού 292 τμ. και βρίσκεται σε μια ήρεμη γειτονιά στην Ηλιούπολη Αττικής, κοντά στο Κέντρο Διημέρευσης & Ημερήσιας Φροντίδας του Φορέας μας. Με την δημιουργία της παρέχουμε την δυνατότητα φιλοξενίας, ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης & εξειδικευμένης θεραπευτικής υποστήριξης σε ενήλικα άτομα με νοητική υστέρηση, διαταραχή αυτιστικού φάσματος και σύνδρομο Down.

Η Διεπιστημονική της  Ομάδα εποπτεύει και καταρτίζει τόσο το ατομικό, όσο και το ομαδικό πρόγραμμα των ενοίκων,  σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες, τις δυνατότητες, αλλά και τις επιθυμίες κάθε  φιλοξενούμενου της δομής. Βασική συνιστώσα των παρεχόμενων υπηρεσιών μας, είναι η ολιστική προσέγγιση του Ατόμου με Αναπηρία και η διαρκής υποστήριξη και συνεργασία της οικογένειας διαμέσου του άρτια καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού.

Το όραμα μας είναι η ίδρυση & λειτουργία ακόμα περισσότερων δομών, για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης και ασφαλούς περιβάλλοντος διαμονής σε ενήλικα Άτομα με Αναπηρία. Αποσκοπούμε στην ανακούφιση του οικογενειακού περιβάλλοντος, ιδιαίτερα όταν εκείνο δεν θα είναι σε θέση να τα φροντίσει ή όταν εκλείψει.

Η προστατευμένη – ημιαυτόνομη διαβίωση λειτουργεί ενισχυτικά στην αυτοεικόνα των νέων με αναπηρία και στις δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης και αυτοφροντίδας. Στον τομέα αυτό συντελεί η εκπαίδευση τους σε Δεξιότητες Καθημερινής Ζωής όπως οι Οικιακές Εργασίες, η Ατομική Υγιεινή, η Διαχείριση Ελεύθερου χρόνου & Χρημάτων. Εξίσου σημαντική συμβολή έχουν τα Προγράμματα Κοινωνικοποίησης που στοχεύουν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που προσφέρει η κοινότητα, δημιουργώντας μια ισότιμη και ανεξάρτητη ζωή για τους ενοίκους.