Ημερίδα Ηποστήριξης Ατόμων με Νοητική Αναπηρία

1 / 10
12.11.2024

Δελτίο Τύπου

Με επιτυχία και θερμή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χθες, στις 11 Νοεμβρίου 2024, η ημερίδα που διοργάνωσαν το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» και ο Σύλλογος Ηλιαχτίδα Χαλκίδας, με κύριο θέμα την αναγκαιότητα δημιουργίας Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) για άτομα με αναπηρίες στην περιοχή της Χαλκίδας. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στον συνεδριακό χώρο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και αποτέλεσε την αφετηρία για περαιτέρω συνεργασίες με τοπικούς φορείς για την ενίσχυση της υποστήριξης των ατόμων με νοητική αναπηρία.

Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον περιφερειακό σύμβουλο κοινωνικής πολιτικής, κ. Βαγγέλη Χαϊνά και την Αντιδήμαρχο Χαλκιδέων κα Βασιλική Κόντου, οι οποίοι εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για υποστήριξη στις δράσεις υπέρ των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ). Στη συνέχεια, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Συμεών Κεδίκογλου ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ΚΔΗΦ στην περιοχή, τονίζοντας τη σημαντική συνεισφορά αυτών των δομών στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες.

Παρευρέθηκαν και τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΝΕΑ ΠΟΛΗ κα Άννα Παππά, η δημοτική σύμβουλος κα Εύη Αγουρζενιτζίδου, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Τζαφέρος από την παράταξη ΑΜΕΣΑ - ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ και η κα Γρανέτα Τσιβίκα από την Λαϊκή Συσπείρωση.

Στην ημερίδα, ως κεντρικοί ομιλητές, συμμετείχαν ο κ. Παναγιώτης Κορφοξυλιώτης, έμπειρο στέλεχος στη διαχείριση και οργάνωση ΚΔΗΦ, και ο κ. Σπύρος Καλτικόπουλος, Συντονιστής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες». Ο κ. Κορφοξυλιώτης, παρουσίασε τον ρόλο των ΚΔΗΦ και τη σημασία τους σε σύγκριση με άλλες υποστηρικτικές δομές, ενώ ο κ. Καλτικόπουλος μοιράστηκε καλές πρακτικές για την υποστήριξη ατόμων με αναπηρίες σε απομακρυσμένες περιοχές, βασισμένες στο σκωτσέζικο μοντέλο Προσωπικού Βοηθού της Enable Scotland.

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» έχει ήδη καταθέσει πρόταση στον Δήμο Χαλκιδέων για την παραχώρηση κατάλληλου χώρου, στον οποίο θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα ΚΔΗΦ που θα λειτουργήσει ως κόμβος υποστήριξης και συμπερίληψης. Ο κόμβος αυτός στοχεύει στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών για άτομα με νοητική αναπηρία, προσφέροντας ένα ασφαλές περιβάλλον όπου μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες, να ενισχύσουν την αυτονομία τους και να συμμετάσχουν σε κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Η σημασία ενός τέτοιου κόμβου είναι μεγάλη, καθώς προσφέρει ουσιαστική υποστήριξη και στους φροντιστές των ατόμων με αναπηρία, δημιουργώντας ένα πλαίσιο ανακούφισης για τις οικογένειες και βοηθώντας τους να διαχειριστούν την καθημερινότητά τους. Ακολουθώντας καλές πρακτικές, ο κόμβος θα παρέχει υπηρεσίες προσωπικής υποστήριξης και εκπαίδευσης, που προσαρμόζονται στις ανάγκες των ωφελούμενων και των φροντιστών τους, ενισχύοντας τη δυνατότητα των ατόμων με αναπηρία να διαβιούν με ποιότητα και αξιοπρέπεια.

Ευχαριστούμε θερμά τους παρευρισκόμενους και τους εκπροσώπους των τοπικών και περιφερειακών αρχών για τη διαρκή στήριξή τους και τη συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Share: